Saturday, August 15, 2009

Študenti v boju za odprti odstop

V klimi, ko se tudi v domačem akademskem prostoru čuti prebujanje interesa za uveljavitev odprtega dostopa do raziskovalnih vsebin (>1, >2, >3) , bi bila še kako dobrodošla tudi podpora tega gibanja, ki bi prišla iz študentskih krogov. Nekaj podobnega lahko ta trenutek spremljamo v širšem prostoru, ko nam kot dober primer služi zapis na Bakerjevem blogu

2 comments:

  1. Mislim, da bi se študenti lahko zavzeli za odprt dostop do učnih gradiv (vsaj download pdf-ov) ali celo odprta učna gradiva (wiki - da lahko sami dopolnjujejo).

    Pri nas, kjer velja neka obsedenost z učnimi gradivi v materinščini, bi bilo to razmeroma lahko izpeljati z ustreznim sklepom ustrezne (fakultetna, univerzitetna) komisije za tisk, ki financirajo izid domačih učbenikov.

    PS. Franc, zakaj toliko različnih blogov?

    ReplyDelete
  2. Vsekakor naj bi bila primarna skrb študentov tematika učbenikov v OD, kar je trenutno tudi velik "hit" v ZDA ("open textbook movement"). Ne gre pa zanemarjati vpliva njihove besede tudi pri zagotavljanju primarne znanstvene literature v OD, saj že vsaj na Master stopnji potrebujejo tudi tako podporo.

    Vprašanje "...zakaj toliko blogov?" je umestno; malo je to posledica zgodovine mojega bloganja, malo pa tudi želja po bolj specializiranih vsebinah, računajoč da bralcev ne bom utrujal z vsebinami, ki jih ne zanimajo in da jim v blogroli ponudim bolj ciljane predloge. Seveda je to zelo entropična praksa in najbrž jo bom postopoma opustil, zlasti, ker število bralcev ne opravičuje vedno truda.

    ReplyDelete