Sunday, July 3, 2011

Šola brez papirja

Do leta 2015 naj bi Južna Koreja v vseh svojih šolah nadomestila papirne učbenike z digitalnimi. Za to bodo namenili 2 milijardi dolarjev, učenci pa bodo za dostop do učbenikov v oblaku, ki bodo podprti z multimedijskimi vsebinami, uporabljali tablice, ki jih bodo zagotavljale šole. Del programa oz. učnih obvez bodo lahko učenci opravili tudi na razdaljo, torej od doma.

4 comments:

  1. Bedarija, to pomeni nadaljnje drastično nižanje socialnih kontaktov. Kaj pomaga prihranek pri papirju in ekološka ozaveščenost, če otroci ne bodo vedeli kaj pomeni svež zrak, druženje s prijatelji in prava ljubezen.

    ReplyDelete
  2. Kvalifikacija pristopa s trdimi besedami zavračanja ni umestna in tudi ne koristna. Korak v večjo pristnost IKT v učnem procesu ne pomeni nujno "nižanja socialnih kontaktov" in tudi ne preprečevanje fizičnega druženja s sovrstniki. Za to bo pač morala skrbeti pedagogija, ki bo morala prilagoditi učni proces novim tehnologijam. Nov pristop pa prinaša lahko prednosti v učinkovitosti po(uče)va(nja) in zmanjša diskriminacijo v dostopnosti do informacij, ob drugih prednostih. Seveda pa nepremišljene rešitve skrivajo pasti.

    ReplyDelete
  3. Vsi učbeniki bodo enako lepi, starši nebodo tekali po knjigarnah (beri, le kaj bodo založniki?).Zanimivo bi bilo slišati ali je vsebina plačljiva?

    ReplyDelete
  4. Ob podatku, da bodo vsebine "v oblaku", lahko uporabniki pričakujejo brezplačen dostop, je pa tudi iz podatka o zagotavljanju računalnikov s strani šole mogoče razbrati, da gre za koncept, ki cilja v zmanjševanje stroška šolanja in s tem povečuje njegovo socialno dostopnost. Založniki pa se lahko prekrcajo iz čolna izdelave papirnih učbenikov v čoln priprave digitalnih vsebin, ki jih ponudijo v financiranje državi.

    ReplyDelete