Tuesday, April 13, 2010

iPad v razredu

Novega Apple-ovega tabličnega računalnika iPad-a najbrž še nekaj časa ne bo na voljo pri nas. Da pa se bomo lažje pripravili na njegov prihod velja spremljati odzive v državah, kjer je že v prodaji. Zanimivi so npr. odmevi na njegovo morebitno rabo pri pouku. Chris Dawson je na svojem blogu povabil šolskega ravnatelja Matthew E. Richa, da naniza nekaj idej, kje vse se ponujajo priložnost za šolsko rabo iPada. Vredno branja!   

3 comments:

  1. Sem ravno včeraj komentirala pri Jonasovem zapisu o iPadu, kako bo super, ko naši otroci ne bodo več nosili tako težkih šolskih torb. Mi je pa hecna analogija - naši stari starši so s kredo pisali na tablico, zdaj bodo pa naši otroci tudi, le digitalizirano. V to sem prepričana :-)

    ReplyDelete
  2. Nekateri ga vidijo tako visoko da ga porabljajo celo kot prednost za vpis http://bit.ly/awqYD0
    Škoda da v Sloveniji še ne bo kmalu tega - najbrž na Ljubljanski univerzi čez kakih 10 ali 15 let, ko bodo drugi to vse že 100 -krat prežvečili, čeprav bi bilo idealno za okolja, kjer nas tepejo visoke cene izdajanja učebnikov in drugega gradiva. No jaz delam v okolju, kjer imamo celo PREPOVED nakupa MACov, češ da jih je težko administrirati - "durch die blumen" pa nam dajo vedeti, da se jim to zdi nepotrebno afnanje...
    Svojega iPada seveda dobim čez tri tedne ali prej če samo zberem pogum za "kontrabant" ;-)
    Ipad bo naravnost idealen v kombinaciji s Papers aplikacijo za vsakogar, ki mora prebrati veliko - strokovno ali zasebno - in bi to kar bere rad imel tudi vedno s seboj. Upati je samo, da bodo prilagodili tudi aplikacijo Skim, ki deluje fenomenalno s pdf-ji (zabeležke, anotacija). Samo smeje se mi kakšna odlična prihodnost je pred nami sploh, ko bo konkurenca preplavila trg s še cenejšimi in bolj zmogljivimi modeli - morda celo Google - ki je ravnokar najavil svojo tablico na androidu http://bit.ly/cNokh8

    ReplyDelete
  3. @Karmen: ...se strinjam, da je priklic spominov na grafitno tablico iz naše mladosti ob trenutnem "hype-u" z iPadom simpatična primerjava. Tudi sam sem poln pričakovanj, kako bo nadaljnji razvoj, tako strojne opreme kot programja, uveljavil novo tablično tehnologijo v učnem procesu.

    @Miro: ...si takoj rezerviram priložnost za ogled "mašince", ko jo dobite. Sam bom najbrž še malo počakal, najprej da vidim, kakšna bo dejansko usoda napovedanega HP Slatea, predvsem pa kaj se bo izcimilo iz Googlovih načrtov z Androidovo tablico. Ideja odprtokodnega Androida mi je všeč že zato, ker najavlja obilje zastonjskih aplikacij, kar bo zlasti koristno za učne namene, kjer je strošek dodatni omejitveni dejavnik uporabnosti.

    ReplyDelete