Tuesday, February 16, 2010

Interaktivne učne table

V učni pokrajini se že kar nekaj časa najavlja naslednji premik v smeri IKT podprtosti učnega procesa, to so interaktivne table (IT), imenovane tudi elektronske table (angl.: interactive blackboard/whiteboard). Po napovedih strokovnjakov naj bi kmalu v razvitem svetu že vsaka peta tabla v učilnicah bila interaktivna. No, kaj pravzaprav je interaktivna tabla; to je povečan računalniški zaslon, ki pa je računalniško podprt tako, da je upravljanje z grafično vsebino na tabli omogočeno z dotikom. Vsi ki imate telefone na zaslonski dotik ("touch screen") občutek že poznate, le da se zadeva preseli na razsežnost učilniške table. Res pa je, da je danes na voljo že kar nekaj različic te opreme, od enostavnejše, pri kateri je računalniška podprtost dela zagotovljena že tudi na navadni beli tabli, preko avtonomnih elektronskih tabel brez zunanje podpore, pa seveda vse do takih, ki so povezane s projektorjem in računalnikom na hišne mreže.

Seveda se vsak razmislek o uvedbi te tehnologije prične z vprašanjem o ceni opreme. Enostavnejše IT je mogoče dobiti že za manj kot 1.000 €, nekoliko naprednejše pa v obsegu mnogokratnikov do 3 ali 5. Čas recesije seveda ni naklonjen investicijam, vendar prinaša tudi nek drug vidik presoje; prodajalci so namreč tudi v zadregi s plasmajem svoje ponudbe in so v večji meri pripravljeni oddajati opremo v preskus.

Kdor ima lastne izkušnje z uporabo IT bo seveda dobrodošel kot komentator. Prav tako pa tudi z nasvetom, kje je mogoče pričakovati najboljši nakup.

2 comments:

  1. Predlagam, da se za mnenje vpraša mojo kolegico Bredo Gruden, direktorico podjetja Miška d.o.o. Z interaktivnimi tablami se ukvarjajo že vrsto let, Breda pa tudi zelo rada poda svoje mnenje.

    Osebno pa menim, da s interaktivne table pri nas bistveno premalo uporabljo, tako pri učnem procesu kot pri podjetništvu (sestanki, brainstorming...).

    ReplyDelete
  2. Pozdravljen,
    res se že nekaj let ukvarjamo z interaktivnimi tablami. Srečala sem jih na sejmu Bett v Londonu in se nad njimi navdušila - posebno me je zaradi dobre programske opreme navdušilo podjetje Promethean.
    Tako je podjetje Miška postalo ekskluzivni dobavitelj interaktivnih tabel Promethean na slovenskem trgu. Table dobavljamo tako izobraževalnim ustanovam kot tudi podjetjem. Kot usposobljeni dobavitelj interaktivnih tabel pa tudi aktivno sodelujemo pri razpisih Ministrstva za šolstvo in šport.

    Opremljenost Šol
    Interaktivne table so resno zaživele v slovenskih izobraževalnih zavodih šele z razpisi Ministrstva za šolstvo in šport (2008, 2009), ki je z sofinanciranjem produktov omogočilo 50% nižje cene produktov. Tako se je v letih od 2008 do 2009 z interaktivni tablami različnih proizvajalec opremilo preko 500 osnovnih in srednjih slovenskih šol. Prav zaradi sodelovanja MŠŠ v opremljanju šol z interaktivnimi napravami v opremljenosti učilnic prednjačijo osnovne šole, potem jim sledijo srednje, najmanj pa so z njimi opremljajo višje in strokovne šole ter fakultete.

    Zakaj uporabljati interaktivne table?
    Glede na odzive učiteljev in učencev, se je interaktivna tabla izkazala kot pomemben didaktičen pripomoček. Seveda pa je njena uporaba in izraba potenciala predvsem odvisna od predavatelja in njegove sposobnosti videnja didaktičnega potenciala v tehnologiji.
    Prednost interaktivne table se kaže v tem, da preko nje lahko upravljamo z vsemi programi ki jih uporabljamo na računalniku. Prav tako pa interaktivna tabla lahko nadomesti navadno belo tablo s to razliko, da se vsi zapisi na njej lahko tudi shranijo. To pomeni, da imajo učitelji, predavatelji pregled nad vsem kar se je na tabli dogajalo preko celega šolskega leta prav tako pa imajo tudi učenci, dijaki in študentje dostop do novega vira gradiv, saj se na tablah ustvarjene datoteke na enostaven način lahko izvozijo v datoteke tipa Word, PowerPoint ali PDF in obesijo v spletne učilnice, pošljejo po e-pošti ali natisnejo. S programsko opremo table lahko učitelji in predavatelji ustvarjajo dinamične interaktivne učne ure, ki pritegnejo pozornost učencev in jo tudi ohranijo preko cele šolske ure, skratka omogočajo aktivno vlogo učencev.

    Kako izbrati interaktivno tablo?
    Menim, da je pri nakupu interaktivne table najbolj pomembna njena uporabnost in enostavnost uporabe. Če sta programska in strojna oprema preveč kompleksni le to lahko uporabnika odvrne od uporabe table. Uporaba produkta mora biti intuitivna in ne sem biti prezahtevna. Pri nakupu table ne sme prevladati zgolj cena produkta ampak je nujno posvetiti del pomembnosti tudi podpori proizvajalca uporabniku in seveda možnost deljenja izkušenj in gradiv z drugimi uporabniki tabel po svetu in v Sloveniji. Prav tako so pomembne tudi možnosti nadgradnje tabel in dodatki, ki so na voljo za nakup v prihodnosti. Interaktivne učilnice namreč ne predstavlja samo tabla ampak tudi njeni dodatki, kot so glasovalne naprave, prenosne tablice itn.

    Toliko na kratko, v kolikor si želite predstavite in tudi sam malo poiskusiti, nam javite in se dogovorimo za termin.
    Za podrobnejše informacije o sami uporabi pa lahko kontaktirate sodelavko Majo Kosta.

    maja.kosta@miska.si

    Lep pozdrav

    Breda Gruden

    ReplyDelete