Saturday, July 11, 2009

O znanosti in njeni podobi v javnosti

Zapis dr. Dolinarja me je res presenetil. Pravzaprav ne njegov zapis, ampak tema o kateri piše. Namreč o tem, kako površno se prenekateri novinar loteva svojega dela; ne samo površno, tudi nestrokovno. Še več, z nekorektno uporabo virov (npr. Reutersa) v čudno luč postavijo celo ugledne agencije. Za povrh nam v komentarju istega zapisa o podobni izkušnji spregovori tudi bloger Borut.

Pa da ne bomo kritični samo do naše žurnalistike; v zapisu “The State of Science in America” na portalu World Microbe preberemo:

“… 76% of scientists say a major problem in media coverage of science is that news reports fail to distinguish between findings that are well-founded and those that are not. And 48% say media oversimplification of scientific findings is a major problem.“

Torej je zanesljivost poročanja o znanosti/stroki šibka točka tudi v svetovnem časnikarstvu. Še več, človek se zamisli, skoraj zgrozi, ko prebere prigodo mladega časnikarja, ki postane žrtev uredniškega posega in katerega zgodbo nam zaupa PZ Mayers na svojem blogu Pharyngula.

In v tej luči sem vesel, da se v slovenskem prostoru vzpostavlja čvrsta in kvalitetna strokovna blogosfera; upam le, da jo bodo upoštevali tudi uveljavljeni klasični mediji.

No comments:

Post a Comment